EnglishTurkish
Facebook
Twitter
Instagram
  • ANASAYFA
  • HAKKIMIZDA
  • HİZMETLERİMİZ
    • GÜVENLİK HİZMETLERİ
    • TEMİZLİK HİZMERLERİ
  • İNSAN KAYNAKLARI
  • BİZE ULAŞIN
E-KATALOG
TEKLİF ALIN

MEVZUATLAR

MEVZUATLAR

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUN

5188 SAYILI ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUN

 

Özel Güvenlik İzni

Madde 3 – Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar  bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması  veya  güvenlik  hizmetinin  şirketlere gördürülmesi özel  güvenlik  komisyonunun kararı  üzerine valilik iznine bağlıdır. Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde;  para veya  değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon kararı aranmaksızın, vali tarafından özel güvenlik izni verilebilir.

Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma  ve güvenlik ihtiyacı dikkate  alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet gördürülmesine mani değildir.

Komisyon, koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah  ve  teçhizatın azami   miktarını  ve  niteliğini,  gerekli  hallerde diğer   fiziki ve  aletli  güvenlik  tedbirlerini belirlemeye yetkilidir.  Havalimanı   ve  liman  gibi  yerlerde alınacak güvenlik  tedbirlerine ilişkin uluslararası yükümlülükler saklıdır.

Geçici haller dışındaki özel güvenlik uygulaması, en az bir ay önce başvurulması şartıyla komisyonun kararı ve valinin onayı ile sona erdirilebilir.

İKİNCİ BÖLÜM : ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN YETKİLERİ Madde 7 – Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:

a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini

dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

c) (Değişik bent: 23/01/2008-5728 K./544.mad) Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ıncı maddesine göre yakalama.

d) (Değişik bent:   23/01/2008-5728 K./544.mad) Görev   alanında,  haklarında yakalama emri  veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.

e) Yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.

f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete

h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete

ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.

j) (Değişik bent: 23/01/2008-5728 K./544.mad) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununun 168 inci maddesine göre yakalama.

k) (Değişik bent: 23/01/2008-5728 K./544.mad) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma.

SİLAH BULUNDURMA VE TAŞIMA YETKİSİ

Madde 8 – Hangi koruma  ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceği komisyon tarafından belirlenir.

Ancak eğitim ve öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasına izin verilmez. Özel güvenlik görevlileri, özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı olarak görev yapamazlar.

Koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilir. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamaz ve bulunduramazlar. Ancak özel güvenlik şirketlerine, para ve değerli eşya nakli, geçici süreli koruma  ve güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere, özel güvenlik eğitimi veren kurumlara, silah eğitiminde kullanılmak üzere, komisyonun kararı ve valinin onayı ile silah alma, kullanma ve taşıma izni verilebilir.

GÖREV ALANI

Madde 9 – Bu görevliler 7 nci maddede sayılan yetkileri sadece görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilirler.

Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev  alanı dışına çıkaramazlar. İşlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişinin takibi, dışarıdan yapılan saldırılara karşı tedbir alınması, para ve değerli eşya nakli, kişi koruma ve cenaze töreni gibi güzergah ifade eden durumlarda güzergah boyu görev alanı sayılır. Görev alanı, zorunlu hallerde Komisyon kararıyla genişletilebilir.

Zor kullanma ve yakalama yetkilerinin kullanılmasını gerektiren olaylar en seri vasıtayla yetkili genel kolluğa bildirilir; yakalanan kişi ve zapt edilen eşya genel kolluğa teslim edilir.

KIYAFET

Madde 13 – Özel güvenlik görevlileri görev alanı içinde ve süresince üniforma giyerler. Görevin ve işyerinin özelliği nedeniyle gerekli görülen hallerde sivil kıyafetle görev yapılmasına komisyon izin verebilir.

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUN

SİTE VE KONUTLARDA UYULMASI GEREKLi YASAL ZORUNLULUKLAR

 

Site  ve  Konutlarda yöneticilerin  634  sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu  çerçevesinde yerine  getirmesi gereken bazı sorumluluklar mevcuttur.

Bu sorumluklar;

a) Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi;

b) Ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması;

c) Ana gayrimenkulün sigorta ettirilmesi;

d) Ana gayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi  halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması;

e) Ana gayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısıyla doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması;

f) Ana gayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü;

g) Ana gayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması;

h) Ana gayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına alınması;

i) Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi;

j) Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak  üzere muteber bir bankada kendi  adına ve fakat ana gayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle, hesap açtırılması;

k) Kat malikleri kurulunun toplantıya çağırılması.

 

DEFTER TUTULMASI VE BELGELERiN SAKLANMASI

Yönetici, kat malikleri kurulunun  kararlarını  protokolleri,  yapılan  ihtar ve tebligatın özetini  ve tarihlerini ve bütün giderleri,karar defterine tarih sırasıyla  yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer  bütün  belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur.Bu defterin, her  takvim  yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde  yönetici  tarafından notere kapattırılması mecburidir.Kanunda yazılı görevleri yerine getirmeyen yöneticiye yazılı cezalar uygulanır.

İŞLETME PROJESİNİN YAPILMASI

Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Bu projede özellikle:

a) Ana gayrimenkulün bir yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarları;

b) Tüm giderlerden her kat malikine, KMK maddesindeki esaslara göre düşecek tahmini miktar;

c) Tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin KMK 20.maddedeki esaslara göre vermesi gereken avans tutarı Gösterilir. Bu proje,kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum  kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır.Kesinleşen

işletme projeleri veya kat malikleri kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları, İcra ve İflas Kanununun 68 inci maddesinin 1 inci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır.

 

KONUTLARI İLGİLENDİREN DİĞER DÜZENLEME VE YÖNETMELİKLERDEN DOĞAN BAZI GÖREVLER KOLLUK KUVVETLERİNE OTURANLAR LİSTESİNİ MUHTARA ONAYLATARAK VERMESİ

1774 kanun  sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’na göre  konutlarda oturan  ve çalışanların kimlik bilgilerini; bildirim formu ile yöneticilerine iletmeleri gerekiyor. Bu durumda sitede oturan  site sakinlerinin de  kimliklerini site yönetimine bildirmeleri gerekiyor.Yöneticiler de kendilerine iletilen bu bildirimleri de muhtara ve karakola veriyor. Bu sorumluluğunu yerine getirmeyen yöneticiden 1 TL’lik para cezası kesiliyor.

  • Standart sakin bilgi formlarınız mevcut mu?
  • Siteden Taşınan / Siteye Taşınan sakinlerin bilgileri düzenli olarak muhtarlığa ve karakola gönderiliyor mu?

İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLIĞI YÖNETMELİĞİ ÇERÇEVESİNDE YAPILMASI GEREKEN İŞLER İŞYERİ HEKİMİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU

Binanızda /sitenizde çalıştırdığınız personele karşı bir işveren olarak iş güvenliği ve sağlığı tedbirleri almak yasal bir zorunluluktur.

  • Binanızın/Sitenizin risk analizi yapılmış mı?
  • Acil Durum eylem planları hazırlanması gerekiyor mu?
  • OSGB veya İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonellerinden hizmet almanız gerekiyor mu?
  • Ne kadar destek primi yatırmanız gerekiyor?
  • Çalışanlarınız temel iş güvenliği ve iş sağlığı eğitimlerini aldılar mı?

 

APARTMAN ADINA DIŞARIDAN ALINAN HİZMETLER İÇİN SÖZLEŞMELER YAPMAK- ALINAN HİZMETLERİN DENETİMİNİ YAPMAK

  • Yapacağınız hizmet alımlarında imzalayacağınız sözleşmeler sizin ve diğer kat maliklerinin haklarını koruyucu nitelikte mi hazırlanmış?
  • İş Süresince yüklenici firmalar sözleşme çerçevesinde taahhütlerini yerine getiriyorlar mı?
  • İş bitiminden sonra ,işi yaptırdığınız firma işi sözleşmeye uygun olarak yapıp teslim ediyor mu?
  • Yüklenici firma çalıştırdığı personelden kaynaklanan yükümlülükleri 4857 sayılı kanun , 5510 sayılı kanun ve 6331 sayılı kanun çerçevesinde yerine getiriyor mu?
  • Özel güvenlik izniniz alınmış mı? Özel güvenlik personellerinizin kimlik kartları mevcut mu? Gerekli bildirimler yapılmış mı?
  • Havuz bakım sözleşmeleriniz mevcut mu? Havuz bakımlarınız standartlara uygun olarak mı yapılıyor? Görevlendirdiğiniz personelin belgesi var mı? Periyodik muayeneler yapılıyor mu? Kullanılan kimyasallar standartlara uygun mu?
  • Jenaratör, kazan gibi makine ekipmanlarının bakımları üretici firma talimatları doğrultusunda, uygun yedek parça kullanılarak mı yapılıyor?
  • Peyzaj bakımlarınız doğru zamanlarda, uygun teknik, kimyasal ve gübreler kullanılarak mı yapılıyor? Kullanılan bitkiler toprağa ve iklime uygun bitkilerden mi seçiliyor?
  • Aldığınız temizlik hizmetinde kullanılan teknik, ekipman ve kimyasallar apartmanınız / iteniz için uygun mu? Hizmet planlaması doğru yapılmış mı?

HAKKIMIZDA

Hun Özel Güvenlik Koruma Hizmetleri, Güvenlik alanında uzman kadrosuyla, müşteri memnuniyetini kusursuz bir biçimde sağlamak amacından hiçbir zaman taviz vermeden hizmet sunmaktadır.Hun Özel Güvenlik Koruma Hizmetleri’nin elde ettiği başarılar, tüm ekibimizin özverili ve titiz çalışmasının ürünüdür. İşbirliği içinde bulunduğumuz tüm kuruluşlara, çalışanlarımıza ve tüm müşterilerimize artarak devam eden katkı ve destekleriiçin teşekkür ederiz.Yakın gelecekte, Hun Özel Güvenlik Koruma Hizmetleri yatırımlarını hizmetleri ile destekleyerek kendine özgü, farklı hizmet anlayışını yaygınlaştırmaya ve istikrarlı büyümesini sürdürmeye devam edecektir.

HİZMETLERİMİZ

  • PERSONELLİ GÜVENLİK
  • FİZİKİ GÜVENLİK
  • ORGANİZASYON GÜVENLİK
  • FABRİKA GÜVENLİK
  • DANIŞMALIK HİZMETLERİ
  • VİP GÜVENLİK
  • AVM GÜVENLİK
  • SİTE VE ÖZEL KONUTLAR GÜVENLİK

 

  • İNSAN KAYNAKLARI
  • TEKLİF ALIN
  • KATALOG
  • SERTİFİKALAR
  • MEVZUATLAR
  • 5188 KANUNU
  • BİZE ULAŞIN

İLETİŞİM

Adres: Yakuplu Mahallesi 65. Sokak No:2 Kat:3

Erakın Plaza Beylikdüzü / İSTANBUL

Telefon : 0212 873 89 93

Mail : info@hunguvenlik.com

KONUM

SOSYAL MEDYA

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

Copyright 2018© HUN Güvenlik | Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım: Yenibirwebsite.com